DIETA NA PROBLEMY Z ŁUSZCZYCĄ

Na przebieg łuszczycy możemy wpłynąć poprzez właściwy sposób odżywiania, który oznacza przestrzeganie diety. Odpowiednio skomponowany jadłospis, wpływa aż w 30 do 60% na  przebieg leczenia. Główną zaletą zmiany sposobu odżywiania jest to, że nie pociąga ona za sobą żadnych negatywnych konsekwencji, a przy tym jest to jeden z najtańszych sposobów leczenia profilaktycznego. Wiele osób, które zdecydowały się zmienić dietę, osiągnęły bardzo pozytywne rezultaty w łagodzeniu objawów łuszczycy.

“Trafiona dieta = szczęśliwe życie

Zmiana nawyków żywieniowych nie wyleczy twojej łuszczycy. Ale zdrowy sposób odżywiania może tylko pomóc.”

Zmiana diety przy łuszczycy - czego nie jeść?

Zdrowa i zrównoważona dieta, w przypadku jakiejkolwiek dolegliwości, stanowi istotny element leczenia wspomagającego. Przyczynia się do łagodzenia objawów i zapobiega remisji. Łuszczyca nie jest tu wyjątkiem. Znaczenie diety wzrasta, zwłaszcza przy przewlekłej łuszczycy, w której pacjenci cierpią na inne poważne schorzenia, takie jak np. otyłość, cukrzyca, skaza moczanowa czy problemy z wątrobą lub woreczkiem żółciowym. Współcześnie zarówno Internet, telewizja czy literatura dostarczają nam wielu informacji, jak powinna wyglądać dieta, osób dotkniętych problemem łuszczycy. Czasami różne media mogą podawać sprzeczne ze sobą informacje w tej dziedzinie. Należy jednak pamiętać, że istnieją określone zasady, które leżą u podstaw, każdego z tych sposobów odżywiania.

Które produkty należy wyeliminować z diety:

  • wysokokaloryczne dania - w tym potrawy tłuste i mączne, słodzone produkty, słodycze, wieprzowinę, gęsinę, kaczkę, wędliny, tłuszcze, śmietanę, majonez,
  • dania smażone,
  • gluten,
  • konserwy i dania gotowe (sałatki, soki, słodkie kompoty),
  • sól,
  • niektórzy specjaliści twierdzą, że na łuszczycę negatywnie wpływają też: papryka, bakłażan lub ziemniaki,
  • jeśli łuszczycy towarzyszy świąd, warto wyeliminować kwaśne, mocno przyprawione lub ostre potrawy.
W leczeniu łuszczycy z pewnością nie pomoże palenie papierosów. Zmiany w sposobie odżywiania powinny obejmować również płyny, które przyjmujemy:
  • ograniczenie kawy i czarnej herbaty,
  • unikanie wody mineralnej z wysoką zawartością litu,
  • wykluczenie alkoholu (najbardziej zaszkodzić może wino),
  • eliminacja słodkich napojów.

Które produkty, warto włączyć do diety?

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • soczewicę, groch, fasolę, soję,
  • świeże owoce (wyjątkową siłę ma awokado i jagody),
  • świeże warzywa (przede wszystkim cebula, czosnek, burak, marchew, seler, pietruszka),
  • orzechy włoskie, siemię lniane, pestki z dyni,
  • dobrej jakości oliwę z oliwek,
  • kwaśne mleko, jogurty, twaróg, sery odtłuszczone,
  • wołowinę i cielęcinę, dziczyznę, mięso z królika,
  • świeże grzyby.
  Potrawy warto uzupełnić odpowiednimi napojami, które mają działanie odchudzające:  
  • herbaty ziołowe (jeśli słodzimy to tylko miodem),
  • woda mineralna z wysoką zawartością żelaza.
herbaty ziołowe   Środowisko naukowe jak na razie nie odkryło bezpośredniego związku, między określonym rodzajem jedzenia, a jego wpływem na leczenie łuszczycy. Można jednak przyjąć hipotezę, że skoro łuszczyca to choroba zapalna, to tak jak przy innych chorobach, jedzenie odgrywa dość istotna rolę.  Jeśli rozmyślasz o uniwersalnej diecie, konkretnie o takiej, która pomoże Ci złagodzić objawy łuszczycy, a jednocześnie przyczyni się do spadku masy ciała, to wypróbuj dietę oczyszczającą:
  1. dzień - pij tylko herbatę
  2. dzień - pij soki z owoców i jedz tylko owoce
  3. dzień - spożywaj wyłącznie przetwory mleczne
  4. dzień - przyjmuj tylko soki z warzyw i warzywa
Po odbyciu kuracji oczyszczającej, wprowadź do swojego jadłospisu jeden dzień w tygodniu, w którym będziesz spożywał tylko warzywa lub owoce. Już po kilku dniach poczujesz znaczną różnicę.   Pozarządowa organizacja National psoriasis foundation zaleca osobom cierpiącym na łuszczycę:
  • zredukowanie wagi ciała w przypadku otyłości. Warto zwracać uwagę na wielkość porcji, co z pewnością ułatwi nam mierzenie i ważenie jedzenia przy każdym posiłku. Przede wszystkim należy wykluczyć przetworzone produkty czy fast foody.
  • Dbanie o serce, ponieważ wszelkie problemy z tym narządem, mogą wyraźnie zaostrzać przebieg łuszczycy.
  • właściwy sposób odżywiania - dieta przeciwzapalna.
  • Wiele badań potwierdza, że dieta bezglutenowa ma wyjątkowo pozytywny wpływ na leczenie łuszczycy. Dotychczasowe badania sugerują, że łuszczyca i celiakia (nietolerancja glutenu) mają wspólne, genetyczne powiązania.
  • Nie istnieją natomiast dokładne badania, które by mogły potwierdzić bezpośredni związek między działaniem witamin czy suplementów witaminowych a łuszczycą. Jednakże z obserwacji wielu osób cierpiących na łuszczycę i łuszczycowe zapalenie stawów, które stosowały suplementy diety, zaobserwowały one znaczącą poprawę stanu zdrowia oraz zmniejszenie się dolegliwości skórnych.
    Źródło:

 

« wróć do bloga

Blog

Łuszczyca na powiekach

Poznajcie 3 wyjątkowe składniki w linii Psorioderm

Mocznik - lekarstwo dla suchej i wrażliwej skóry

Jak oczyszczać delikatną skórę wrażliwej cery?